Masterclass en el FIC sobre creación de bandas sonoras. Por Rafael Godás

La banda sonora d’una pel·lícula, sèrie o videojoc no és només música, com se sol pensar. Es tracta d’un còctel complex en el que influeixen una gran quantitat d’elements, apunta el llibre ‘So per a audiovisuals’, protagonista avui de les activitats paral·leles del Festival Internacional de Curtmetratges a l’Auditori Municipal.

Una idea que dos dels autors, Marc García i Rafael Godàs de Verín, van repetir al llarg de la masterclass. “La banda sonora és com una amanida amb cogombres, tomàquets, cebes … Aquestes verdures equivalen a diàlegs, efectes de so o música”, explica García. Aquest manual pràctic, que van crear juntament amb altres dos professors de formació professional, inclou tècniques, trucs i exemples perquè els professionals o estudiants de la indústria comencin a crear bandes sonores.

“Nosaltres, els mestres d’imatge i so, hem de crear les nostres pròpies notes, abans d’aquest llibre no hi havia bons manuals per utilitzar. Per això va néixer, per omplir aquest buit”, diuen, davant la mirada atenta d’una desena d’assistents. “Estem molt contents amb el resultat”, afegeixen, a l’començar fent una petita introducció a la transició de la pel·lícula muda a la pel·lícula sonora.

La sessió va continuar amb una explicació dels elements necessaris per a l’enregistrament de so, com el micròfon, el pal i els seus usos; la preparació de el set d’enregistrament, el doblatge o el ‘making’ dels efectes que després apareixeran en una pel·lícula. “Una pel·lícula és una sèrie de punts de vista estranys que permeten que l’escriptura cinematogràfica sigui invisible. A l’igual que en una peça, les costures s’oculten “, explica Godàs. “El més important d’una pel·lícula és la veu dels actors, tota la resta es pot inserir”, afegeix.

Després d’una hora i mitja d’explicacions, sempre il·lustrades amb exemples i clips, els assistents van poder descobrir detalls, secrets i errors en la banda sonora de pel·lícules històriques com, per exemple, Jurassic Park. Tot aquest coneixement s’explica àmpliament en el llibre, que inclou una col·laboració en forma de fotografies de Jorge Godàs, professional de la Televisió gallega i cosí de Rafael.

Els autors van finalitzar felicitant l’organització de l’certamen i el seu compromís i estima per l’art i la cultura. “Tens molt coratge”, han conclòs.

Font: Diario Do Tamega